USAID și Guvernul Suediei susțin Cricova Wine Run

USAID 2

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei sunt parteneri strategici ai evenimentului sportiv „Cricova Wine Run”.

USAID și Guvernul Suediei susțin, prin Proiectul de Competitivitate din Moldova, dezvoltarea turismului vinicol. Moldova are potențial de a atrage vizitatori străini pe nișa de turism vinicol, gastronomic și de aventură ușoară. Iar evenimente precum „Cricova Wine Run” pot atrage turiști și contribuie la creșterea vizibilității internaționale a țării. Beciurile de la Cricova reprezintă o atracție turistică emblematică a țării noastre, fiind vizitate anual de mii de străini.

USAID și Guvernul Suediei susțin eforturile Guvernului Republicii Moldova de a crește competitivitatea în industriile de turism și vinificație, pentru a încuraja exporturile, pentru a dezvolta comunitățile, a crea locuri de muncă, a reduce migrația și a aliena sărăcia.

Industria vinului este un sector de tradiție pentru economie, Republica Moldova având cea mai mare densitate de plantații de viță de vie pe kilometru pătrat din lume. Industria vinicolă reprezintă 2,1% din PIB, angajează peste 200 de mii de oameni, majoritatea din mediul rural. În ultimii ani, industria vinicolă a renăscut sub brandul de țară „Wine of Moldova”, s-a axat pe calitate și și-a reorientat exporturile spre piețe de valoare înaltă, precum UE și Asia.

Sectorul turismului receptor în Republica Moldova este încă slab explorat, dar conform tendințelor mondiale, poate deveni un motor de dezvoltare infrastructurală și poate spori competitivitatea tuturor sectoarelor economiei.  Proiectul de Competitivitate din Moldova susține dezvoltarea eficientă a infrastructurii de turism, diversificarea atracțiilor turistice, promovarea Moldovei ca destinație turistică și liberalizarea cadrului regulator.