Cele mai atractive curse vinicole din lume

21371248_491571457866783_4536767052285174635_n

Cursele vinicole reprezintă un segment separat al evenimentelor de alergare, ce au loc în multe țări ale lumii și adună sportivi care vin în căutare de emoții pozitive, impresii noi și o atmosferă inedită. Sportivii ies la linia de start nu pentru a primi medalii, ci, cum s-ar spune, «just for fun»!  

În acest articol vă vom povesti despre cele mai grandioase curse vinicole ce au loc peste hotare și, desigur, nu vom uita să menționăm evenimentele moldovenești care au un șir de trăsături unice. Dar toate la rândul lor.

Kyiv Wine Run

2017_10_01_Kyiv_Wine_Run

În imediata vecinătate a Moldovei, în Ucraina, are loc o cursă vinicolă ce se numește Kyiv Wine Run. După cum puteți înțelege din denumire, cursa are loc în capitala Ucrainei – orașul Kiev, pe teritoriul complexului VDNH (Expoziția Realizărilor Economiei Naționale). De-a lungul traseului de 5 km sunt amplasate câteva vinării ce servesc alergătorii cu diverse vinuri ucrainene. Tot aici alergătorii se pot reîmprospăta cu apă sau odihni un pic dacă simt nevoia.

Alergătorul care ocupă locul întâi primește un număr de sticle cu vin echivalent greutății sale și o excursie la vinăria Cotnar (Regiunea Transcarpatia). De asemenea, premianții locurilor întâi în categoria bărbați și femei din anul 2017 au primit un certificat de participare la Cricova Wine Run, despre care vom vorbi mai jos.

Încă un specific al cursei este codul vestimentar ce obligă participanții să vină îmbrăcați în diverse costume. La finele evenimentului sunt alese 3 cele mai bune costume, posesorii cărora primesc câte o ladă de vin.

Marathon du Medoc

Медок

Acest maraton are loc în regiunea Medoc din apropierea orașului Bordeaux, Franța. Regiunea este cunoscută pentru vinurile sale, dar și pentru tradițiile culinare. Traseul se întinde printre castele medievale și podgorii, dispune de 23 de puncte de alimentare pentru sportivi, unde aceștia pot gusta din cele mai bune vinuri locale (Chateau Lafite Rothschild, Chateau Mouton Rothschild, Chateau Latour — măi, ce denumiri!). De asemenea, sportivii se pot alimenta cu fructe, cașcaval, stridii și alte delicatese.

Maratonul Wineathon

7093669_2_orig

Deși Marea Britanie nu se numără printre capitalele vinicole ale lumii, aici are loc o serie întreagă de curse alcoolice ce se numește Wineathlon. Distanța este de 8 mile sau aproximativ 13 kilometri. Sportivii pot alerga sau merge la pas, punctele de alimentare, unde sportivilor li se oferă vin din diverse regiuni ale lumii, sunt amplasate la fiecare două mile și jumătate sau 4 kilometri

Maratonul vinicol internațional din Beaujolais

timthumb

Încă un maraton vinicol ce are loc în Franța, Marathon International du Beaujolais, are loc în timpul sărbătoririi Zilei Vinului Nou. Sportivii pot participa la una dintre cele patru curse: maraton, semi-maraton, The Rhône Race (13 km) și Beaujolais Colors – un fun run multicolor pe o distanță de 5 km. Traseul se întinde pe drumurile fermecătoare din Beaujolais, lângă podgorii și castele.

Începe cursa în orășelul Fleury din provincia Beaujolais, care este cunoscută pentru plantațiile sale viticole. Iar apoi traseul îndrumă participanții spre peisajele fermecătoare ale celor 12 orășele și sătucuri medievale, finisându-se la sărbătoarea «Beaujolais Nouveau» ce se desfășoară tradițional pe stradelele Villefranche.

După premierea câștigătorilor și o mică pauză de odihnă, toți sunt invitați la petrecerea renumită «Noaptea Beaujolais Nouveau», unde amatorii acestei băuturi deschid sticlele de vin de această marcă simultan cu tot restul lumii. Toată noaptea răsună muzica jazz, pretutindeni se aude zgomotul băuturii ce se toarnă în pahare, perechile se întrec la dans sub cele mai celebre piese mondiale, interpretate de muzicanți cu renume.

Purcari Wine Run

21369510_491585224532073_7107282680746848418_n

Deși republica noastră are un teritoriu relativ mic, și la noi au loc tocmai două curse vinicole, iar numărul participanților la aceste curse crește din an în an!

Prima cursă despre care vom vorbi este Purcari Wine Run, care are loc la începutul toamnei, pe dealurile complexului vinăriei Purcari, printre podgorii. Dificultățile întâmpinate de-a lungul traseului, precum alergarea pe teren accidentat, sunt compensate din plin cu priveliștea miraculoasă a viței de vie care este în plină roadă în momentul desfășurării evenimentului.

21369567_491590021198260_9129012950381657946_n

Însă nu doar neapărata apropiere de plantațiile de vie, cultivate după toate standardele viticulturii franceze, bucură sportivii, dar și posibilitatea de a gusta vinurile de marcă Purcari ce păstrează amprenta acestor locuri. De-a lungul traseului din inima podgoriilor sunt amplasate câteva puncte de alimentare, unde participanții se pot odihni și gusta din vinurile locale, alimentându-se în același timp cu fructe pentru a redobândi forțele și a continua cursa.

Cricova Wine Run

16387096_1808436279410119_3333418906951058375_n

A doua cursă moldovenească despre care vom vorbi în acest articol este Cricova Wine Run – una dintre cele mai atmosferice curse, ce se deosebește de toate cele sus-menționate prin faptul că se desfășoară chiar în locul de păstrare a vinului! Doar o singură dată pe an, beciurile vinicole din Cricova își deschid porțile sutelor de alergători ce vor parcurge aici o distanță unică de 10 km.

Orășelul subteran are propriile sale străzi și bulevarde, ce poartă denumirea vinurilor fabricate și păstrate aici. De-a lungul traseului sportivii alergă pe străzile Chardonnay, Cabernet, cât și pe bulevardele Codru, Dionis și Feteasca. Doar denumirile acestor străzi deja pot evoca autenticitatea acestui orășel!

Iar în punctele de alimentare alergătorii sunt întâmpinați de țigani, dansatori, muzicanți și cântăreți populari, care creează atmosfera inedită a evenimentului în spirit moldovenesc.

Stefan

Începând anul cu participarea la Cricova Wine Run, nu veți regreta această decizie absolut deloc, deoarece veți avea parte de cele mai plăcute și memorabile impresii din viață! Nu e de mirare că, tradițional, la această cursă participă un număr mare de sportivi din străinătate. La ultima ediție a evenimentului au participat alergători amatori și profesioniști din 18 țări ale lumii, printre care SUA, Turcia, Cehia, Finlanda, Austria, Ucraina, România, Rusia și chiar Lesotho.

Toți doritorii pot participa la această cursă, respectând doar câteva condiții: să aibă o lanternă, să fie îmbrăcați în echipament sportiv, să prezinte asigurarea medicală sportivă (îndeosebi sportivii veniți de peste hotare). Participanții la eveniment trebuie să facă cunoștință cu Regulamentul oficial.

Grăbiți-vă, doar 300 de alergători vor avea posibilitatea să participe la cursa Cricova Wine Run, care va avea loc pe 28 ianuarie 2018!